Mandemaat Assen (voorbeeldproject geschatte impact Zero Emissie bouwmethoden)

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) hanteert steeds strengere eisen voor emissievrije bouwmethoden in zijn projecten. Deze eisen liggen in lijn met de nationale ambities voor 2030 uit de Rijksbrede Schoon en Emissieloos Bouwen samenwerking. Daarnaast dwingen recente rechterlijke uitspraken sommige bouwprojecten om vrijwel volledig emissievrij te worden uitgevoerd. De eerste resultaten van deze verschillende inspanningen worden nu zichtbaar. In drie voorbeeldprojecten laten we zien wat de geschatte impact is van Zero Emissie (ZE) bouwmethoden.

Drie voorbeeldprojecten

Naast onderstaand voorbeeldproject Mandemaat in Assen kun je ook de impact bij de projecten Sloopopgave en Rechtbank Almelo bekijken. 

Luchtfoto van project Mandemaat in Assen
Luchtfoto van het bouwproject mandemaat in Drenthe

Project Mandemaat Assen

Bij project Mandemaat in Assen wordt een uniek kwalitatief hoogwaardig rijkskantoor gerealiseerd waarin een aantrekkelijke werkomgeving  wordt gecreëerd voor de gebruikers van het pand. Dit duurzame nieuwe gebouw huisvest straks de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Dienst ICT Uitvoering (DICTU). Tijdens de aanbestedingprocedure van dit project is ook een gunningscriterium meegenomen voor maximaal Schoon en Emissieloos Bouwen via de Aerius berekening. Dit heeft er mede toegeleid dat hier een hoge inzet van Zero Emissie bouwmachines behaald gaat worden (95% Zero Emissie materieel). De bouw is inmiddels gestart. De eerste schattingen betreft bespaarde CO2 en Nox zijn gemaakt op basis van de uitvoeringsplanning. Op de daadwerkelijke realisatie wordt in een later stadium gereflecteerd. 

Tabel 1: Beoogde Zero Emissie inzet materieel en logistiek tijdens de uitvoering van Mendemaat Assen
Categorie Eenheid Toelichting
% Zero Emissie verrichte arbeid bouwmachines 95% Op basis van planning aannemer (draaiuren * vermogen)
% Zero Emissie verrichte arbeid lichte bedrijfswagens (N1) - ZE km vs. Niet ZE km
% Zero Emissie verrichte arbeid lichte vrachtwatgens (N2) - ZE km vs. Niet ZE km
% Zero Emissie verrichte arbeid zware vrachtwagen (N3) - ZE km vs. Niet ZE km
Tabel 2: Verwachte behaalde emissies reductie impact
Categorie Eenheid Toelichting
Geschatte CO2 reductie absoluut 980.896kg CO2 totaal
730.607kg CO2 materieel
250.289kg CO2 logistiek
Op basis van planning aannemer (draaiuren * vermogen)
% Geschatte CO2 reductie 99,01%
Geschatte Nox redcutie absoluut  4965,2kg totaal 
4020kg Nox materieel
945,2kg Nox logistiek
% Geschatte Nox reductie  99,6%
Geschatte fijnstof reductie absoluut Niet meegenomen
% Geschatte fijnstof reductie Niet meegenomen

Op basis van de gegevens uit de tabellen is te zien dat door het inzetten van ZE-bouwmachines een verwachte CO2-reductie van 99% wordt gerealiseerd ten opzichte van traditionele bouwmethoden. Ook stikstofemissies worden met 99% teruggebracht. Dit is vergeleken met een scenario dat gebruik had gemaakt van voornamelijk stage klasse III bouwmachines. In deze opgave is nog niet op het aantal Zero Emissie kilometers gerapporteerd. Deze opgave laat zien dat richting Zero Emissie uitvoer zeker een uitdaging is maar nu ook al mogelijk is. Tevens wordt binnen dit project een hogere ambitieniveau gerealiseerd dan het ambitieuze SEB niveau voorschrijft uit de routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen.

Conclusies

De 3 projecten bevestigen dat de inzet op SEB en Zero Emissie materieel significante emissiereducties oplevert. In sommige gevallen worden zelfs reducties van 80-90% behaald. 

Het RVB blijft beleid ontwikkelen om in 2030 zoveel mogelijk ZE te werken, met als doel een stikstofreductie van 60% binnen de bouwsector. Dit doen we door in te zetten op een steeds grotere aandeel Zero Emissie inzet van materieel en logistiek binnen onze projecten. Hiermee is het mogelijk om met een hoge maten van zekerheid binnen de bouw de doelstelling van 2030, een 60% stikstof reductie te gaan behalen. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat steeds meer publieke opdrachtgevers naast het Rijksvastgoedbedrijf, ProRail en Rijkswaterstaat hier expliciet om gaan vragen. Daarnaast zullen we samen met de markt de juiste innovaties in gang moeten zetten zodat beschikbaarheid en netcongestie geen belemmering hoeven te zijn voor de herstel van onze natuur en gezondheid. 

Meer weten?
De gepresenteerde data zijn indicaties op basis van planningen en aannames. De werkelijke emissiereducties worden tijdens en na de bouwfase verder geëvalueerd. Samen met onze partners zetten we ons in om deze inzichten te verbeteren zonder onnodige administratieve lasten te creëren voor de markt.
Voor vragen kun je contact opnemen via: postbus.rvb.stikstof@rijksoverheid.nl.