SEB in de praktijk

Hoe pas je schoon en emissieloos bouwen toe tijdens de bouw en uitvoering? Op deze pagina lees je tips voor laadinfra en monitoring. 

Laadvoorziening

Elektrisch bouwen vraagt om voldoende stroom. Daarin is er veel mogelijk. Je kan bijvoorbeeld gebruikmaken van bestaande stroomvoorzieningen. Zoals aansluitingen voor evenementen en markten of laadpalen. Is er geen aansluiting, dan kan een laadplein in de buurt of waterstof een oplossing bieden. Onderstaande tools helpen je om inzicht te krijgen in stroombehoefte en beschikbare stroompunten. 

Monitoring

De monitoring binnen SEB gebeurt op drie niveaus:

  1. Monitoring van de (beoogde) effecten van de Routekaart SEB. Dit zijn bijvoorbeeld behaalde en verwachte reductie van stikstof, CO2 en fijnstof. Deze monitoring verloopt mede op basis van de Klimaat en Energieverkenning (KEV).
  2. Monitoring van de implementatie van de Routekaart SEB. Dit gaat in op de mate waarin partijen de maatregelen uit de routekaart uitvoeren. Deze monitoring verloopt op basis van informatie die partijen aanleveren.
  3. Monitoring van de projecten & activiteiten binnen de scope van de Routekaart SEB. Dit houdt in dat er controle is op het naleven van de emissie-eisen en afspraken in de praktijk. 
     

Controle op naleving

Zijn er afspraken tussen opdrachtgever en -nemer over emissieloos bouwen, dan is het belangrijk dat afspraken worden nagekomen. Wat neem je op in je contractafspraken? Hoe ga je om met nieuwe ontwikkelingen in projecten en hoe bespreek je dit met elkaar? De handreiking controle op naleving SEB helpt je bij deze vragen.