Voor een goede voorbereiding op SEB is het belangrijk om na te denken over je laadvisie en hoe je omgaat met vergunningverlening en meerkosten.
SEB opnemen in je inkoop en aanbesteding
Als opdrachtgever kan je starten met SEB door een geschikt project te selecteren waarin je emissieloos bouwmaterieel kunt uitvragen. De Leidraad Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) helpt je op weg. Veel gemeenten, provincies en waterschappen hebben al ervaring met zero-emissie-uitvragen. Zo heeft de gemeente Eindhoven een eigen gunningsmethodiek ontwikkeld, waar veel gemeenten gebruik van maken.
Wanneer je emissieloos bouwen uit wil vragen in de markt kan je dit in je aanbesteding opnemen. Er zijn standaard teksten beschikbaar die de afspraken uit het convenant vertalen naar contracten en aanbestedingen. In de Leidraad (SEB) staan emissie-eisen als contractvoorwaarden geformuleerd die je hiervoor kunt gebruiken.
Laadvisie
De overgang van fossiele brandstoffen naar elektrisch bouwen vraagt om een goede aanpak voor je laadinfrastructuur. Daarom is het belangrijk om als opdrachtgever en aannemer tijdig met elkaar in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld of er voldoende laadpunten zijn en hoe ver deze vanaf het project liggen. En of je eventueel zelf laadvoorzieningen moet creëren en wat de benodigde capaciteit is.
Vragen over vergunningverlening
Heb je als overheid vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB)? De factsheet voor beleidsmakers en de factsheet voor VTH en initiatiefnemers helpen je bij het toepassen van artikel 7.19a van het Bbl. Dit artikel verplicht uitvoerders van bouwwerkzaamheden om maatregelen te nemen ter beperking van stikstofuitstoot. Let op: het artikel staat los van natuurwetgeving over stikstof(reductie) en vervangt de Natura 2000-toets niet.
Financiering
De kosten voor emissieloos bouwen liggen op dit moment vaak hoger dan de kosten voor traditioneel bouwen. Emissieloos materieel is vaak duurder in aanschaf en er zijn kosten voor de laadinfrastructuur. Meer informatie over de meerkosten lees je in het onderzoek financiële impact schoon en emissieloos bouwen.
Contact voor hulp
Heb je behoefte aan extra hulp? Neem dan contact met ons op.