Voorbereiding op SEB

Voor een goede voorbereiding op SEB is raadzaam om na te denken over je laadvisie, omgaan met vergunningverlening en transitiekosten. 

Aan de slag

Wil je starten met emissieloos bouwen? Goed idee! Bekijk hoe je als overheid kan starten in deze video. Of bekijk in deze video hoe je aan de slag kan als bedrijf. 

Schoner bouwen in je inkoop en aanbesteding

Wil je als opdrachtgever bijdragen aan schonere bouwprojecten? Dan kun je starten door een passend project te kiezen waarin je emissieloos bouwmaterieel uitvraagt. Het SEB-afwegingskader helpt je om een geschikt project te kiezen. 

Wil je de bouwsector een zetje geven richting schoner en emissieloos bouwen? Dan is er een praktische gunningsmethodiek beschikbaar, gebaseerd op de succesvolle aanpak van de gemeente Eindhoven. 

En om het je makkelijker te maken: er zijn kant-en-klare teksten beschikbaar. Die vertalen de afspraken uit het convenant SEB naar duidelijke aanbestedings- en contractstukken. In de Leidraad (SEB) vind je bijvoorbeeld emissie-eisen die je zo kunt overnemen.

Laadinfrastructuur: denk er op tijd aan

Elektrisch bouwen vraagt om een goede laadinfrastructuur. Daarom is het slim dat opdrachtgevers en aannemers hier vroeg over praten. Zijn er genoeg laadpunten? Hoe ver liggen ze van de bouwplaats? Moet je zelf iets regelen, en hoeveel laadcapaciteit is er nodig? Goed en vroeg afstemmen voorkomt verrassingen.

Vragen over het Bbl en SEB?

Heb je als overheid vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB)? Dan zijn er twee handige factsheets die je verder helpen: één voor beleidsmakers en één voor VTH-teams en initiatiefnemers.

Ze leggen duidelijk uit hoe je artikel 7.19a van het Bbl toepast. Dit artikel verplicht bouwers om maatregelen te nemen die stikstofuitstoot beperken. Let op: dit staat los van de natuurwetgeving rond stikstof. Het vervangt de Natura 2000-toets dus niet.

Wat kost emissieloos bouwen?

Op dit moment is emissieloos bouwen vaak nog duurder dan traditioneel bouwen. Dat komt bijvoorbeeld door de hogere kosten voor emissieloos materieel en de investering in laadinfrastructuur.

Wil je meer weten over deze transitiekosten? Bekijk dan het onderzoek naar de financiële impact schoon en emissieloos bouwen. Of neem een kijkje in de factsheets – die geven je snel en overzichtelijk inzicht in de kosten die erbij komen kijken.

Er zijn subsidies beschikbaar

Contact voor hulp

Heb je behoefte aan extra hulp? Neem dan contact met ons op.